belgoptic nieuwsbrief

Belgoptic op bezoek bij Frame Holland, de enige brillen-manufactuur in de hele Benelux, waar de brillen van Preciosa ontworpen, ontwikkeld en gefabriceerd worden.

Onlangs viel ons de eer te beurt om de enige brillen-manufactuur in de Benelux te bezoeken. Het familiebedrijf Frame Holland ontwerpt, ontwikkelt en maakt nog steeds de collectie Preciosa volgens traditionele methodes, maar met professionele tools.

Begin juli kondigden de eerste zomerstormen zich aan in Nederland, maar dat kon de pret allerminst bederven, want ik mocht een droom in vervulling zien gaan. Het werd mijn allereerste bezoek aan de fabriek van Frame Holland, waar de collectie Preciosa gemaakt wordt.

Ik werd uitgenodigd door Luc Delaruelle, zaakvoerder van DeLaruelle Opticiens en LOEK & C bv en zijn medewerkster Hermine. Ze zijn de verdelers van onder andere dit merk in België.
We werden ontvangen door de huidige generatie van het familiebedrijf, Saskia en Menno Borsboom, die samen met broer Hans Junior het bedrijf verder zetten in opvolging van hun ouders.

Na een koffietje om even bij te kletsen nam Menno me mee op sleeptouw, en de verhalen dienden zich aan.

Menno: “De eerste gegevens over het bedrijf die we kunnen terugvinden gaan terug tot 1936, onder de naam ENFA, Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen” vangt Menno aan, nabij een reeks vitrines waarin een greep van de geschiedenis tentoongesteld ligt.
“We hebben spijtig genoeg tijdens een verhuis zaken weggedaan waar we nu spijt van hebben, maar we bewaarden toch nog een mooi overzicht van wat we allemaal gemaakt hebben.”
En dat gaat blijkbaar heel ver: van de traditionele klassiekers in hoorn, schildpad en doublé tot zelfs de eerste hoorapparaat-brillen.

Belgoptic: “Ik zie ook foto’s van bekende figuren en herinner me dat één van jullie brillen in de USA echt wel een hit is geworden door de film Ocean’s Eleven. Hoe zit het verhaal daarachter?”

Menno: In de USA worden onze brillen inderdaad ook verdeeld door een plaatselijke distributeur. Verschillende bekenden dragen daar onze brillen zoals Snoop Dogg, Run-D.M.C.en ook inderdaad in films als Ocean’s Eleven en Casino met Robert De Niro.”

Saskia: “Ook mooi is het verhaal van Gitte Lee, actrice en vrouw van acteur Christopher Lee. Ze is op foto’s nooit te zien met een andere bril dan een Preciosa.”

Belgoptic: “Alles in huis, onder één dak, heeft waarschijnlijk ook een voordeel naar na-service?”

Menno: “We hebben een zeer grote stock die zelden op is en kunnen dus heel lang wisselstukken garanderen. Onze klanten weten dat en dat geeft natuurlijk een geruststellend gevoel. Onze collectie is trouwens best betaalbaar waardoor opticiens hun kwaliteitsbewuste, apartere klanten een betaalbare designer-bril kunnen aanbieden die een concurrentieel voordeel biedt t.o.v. ketens.”

Belgoptic: “En dan nog eens een lokaal product, dat lijkt me ook belangrijk, niet?”

Menno: “Dat wordt inderdaad meer en meer geapprecieerd, niet alleen in Nederland maar ook in België. We werken daar al heel lang samen met Luc en Hermine van DeLaruelle Opticiens. Ook in België weten ze de lokale traditionele collectie te waarderen. We hopen nog lang op deze manier te kunnen verder bouwen aan onze relaties met de opticiens.”

amsterdam made certified

Na ons lang gesprek wordt het weer tijd om richting Antwerpen te bollen en ik neem afscheid van Menno en Saskia. Ik ga met een mooi gevoel naar huis. Ik heb een prachtige fabriek gezien die een geweldige collectie maakt, Preciosa. Frame Holland is echt een manufactuur die traditionele waarde hoog in het vaandel draagt maar de modernste tools niet schuwen. Hun nieuwste collectie is een topper en ziet wel heel knap uit.
Ze weten inderdaad hoe ze een betaalbare designer-bril moeten maken die mikt op een kwaliteitsbewuste, ietwat apartere consument.”