Puur Nederlands fabricaat

Tijdens de Silmo in Parijs werd ieders blik getrokken door een zeer indrukwekkende foto van het interieur van een zonnige brillenfabriek. Het bleek de stand van Frame Holland te zijn waarbij de toeschouwer een duidelijk beeld kreeg van dit pure Nederlandse fabricaat.

In de fabriek in Burgerveen worden de kunststof- en metaalcollectie van Preciosa ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Hoewel een deel van het maak- proces door machines is overgenomen, zijn cruciale fases van het productieproces nog altijd handmatig. Dat geldt voor het fabriceren en assembleren van de onderdelen, het afpolijsten van de acetaatbrillen, de eindcontrole en het poetsen van de bril voor hij in de etui gaat. De monturen worden vervaardigd uit bioacetaat – een kunststof gemaakt van katoen en houtpulp – van Mazzucchelli uit Italië.

Frame Holland is de laatst overgebleven brillenfabriek van Nederland. De huidige eigenaren van het bedrijf hebben elk hun eigen expertise. Menno Borsboom ontwerpt de brillen, zijn broer Hans vervaardigt ze en zijn zus Saskia zorgt ervoor dat ze bij gespecialiseerde opticiens in de schappen komen te liggen. Zij worden ondersteund door tien medewerkers in de binnen- dienst en vijf in de buitendienst.

Lees het volledige Optiek & Mode editie voorjaar 2023 artikel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie